Hur kunde de bygga jordbävningssäkra byggnader?

När jag står vid dessa byggnader förundras jag över hur det var möjligt med en sådan precision utan motsvarande verktyg eller maskiner som vi har idag. Vad visste de som vi inte vet idag? Det jag också slås av är att de bygger sina byggnader utifrån naturens förutsättningar och till exempel bygger många byggnader på de klippor som redan finns. Vi däremot spränger ofta bort det som är  i vägen för det som ska byggas. Hur de flyttade och placerade de stora stenblocken är fortfarande ett mysterium

På hotellet där jag bodde fanns det information om att jag skulle ta mig till den gamla inkamuren i foajén vid en jordbävning, lite skrämmande för en svensk som inte har så mycket jordbävningar hemma…

Lammfett som murbruk

De flesta enklare byggnader hade murbruk och då med lamafett vilket gjorde att det höll i 1000 år och det var också vattentåligt. I murarna var det också håligheter och nischer som fungerade som stötdämpare vid jordbävningar. Deras byggnader var byggda för att klara både vulkanutbrott och jordbävningar, vilket inte de moderna har klarat. De delade de finaste blocken på Ollantaytambo med ett instrument lika fint som en nagelstjocklek och enligt dagens tekniker anser de att en laser kan göra på samma sätt idag. I krönikorna räknade man med att 20 man kunde arbeta ett helt år på att få ett av de största stenblocken på plats.

L-formade sten jordbävninsssäkrade byggnader

Att dörrar och fönster var trapziodala och lutade från botten till toppen, att hörn var rundade och att L formade stenar användes för att hålla ihop hörnen, allt detta gjorde dem också mer jordbävningssäkra.

De kände till hjulet, men använde det inte praktiskt.

Den största stenen i Sacsayhuamán var på 360 ton och 9x5x4 meter stora och som satts ihop med precision så att inget murbruk behövdes. De klarade också 500 år av jordbävningar visar på styrkan och tekniken som användes på de viktigaste byggnaderna.