Machu Picchu – en av världens 7 underverk!

Det är tidig morgon, klockan är fem och det är fortfarande mörkt ute. I byn Aguas Caliente är det en lång kö med förväntansfulla turister som också vill bli bland de första att ta bussen upp till citadellet. Bussen kränger oroväckande på väg uppför den branta och slingrande vägen upp till ingången men lyckas ändå hålla sig på vägen och väl uppe kan jag andas ut.

Målet är att få se de första av morgonens solstrålar dyka upp bakom berget och lysa upp de fantastiska byggnaderna som breder ut sig på toppen av berget. Det är en magisk plats som är ännu mer imponerande och större i verkligheten än de bilder som finns av platsen. Jag undrar hur folket som levde här för mer än femhundra år sedan gjorde och tänkte. Ingen vet riktigt säkert men det finns ändå en del information som gör att man kan ana sig till vissa saker. Jag kände mig så hemma här, mer än vad jag gjort någon annanstans. Det kändes så bekant att gå denna stenbelagda väg, jag behövde inte ens se var jag satte fötterna för jag bara visste hur jag skulle gå. Det är på denna plats som jag fick inspiration till att skriva min första bok.

Machu Picchu ligger på 2,430 m höjd över havet och på en bergsmassiv över Urubamba dalen som ligger 80 km nordväst om Cuzco, med Urubamba floden bredvid. Den anses vara den försvunna inka staden och är antagligen den viktigaste inka byggnaden som finns. Lokalt så kände man till staden men den var helt okänd för omvärlden tills 1911 då amerikanen och historikern Hiram Bingham hittade den. De flesta byggnader har blivit restaurerade och arbetet fortsätter än I dag. Eftersom inte spanjorerna visste om den så anses den som intakt och ingår i Unesco world heritage site och ett av världens 7 underverk.

Det fanns två ingångar den ena via solporten och den andra över en hängbro, vilket gjorde det lätt att strategiskt försvara. Machu Picchu byggdes runt 1450 i klassisk inkastil, med polerade stenväggar, men det har hittats lämningar som daterar vissa delar tidigare än så. Det övergavs ungefär 100 år senare ca 1572 som ett resultat av spanska invasionen. Forskare tror att det var Pachacutis privata egendom, men även att platsen valdes utifrån ett heligt perspektiv med berg som ligger i linje med viktiga astronomiska händelser och kan även vara en religiös plats.